Ook de man zoekt verdieping op de yogamat

Posted in artikelen on

Nu ook militairen en agenten wekelijks aan yoga doen, is het zweverige vrouwenimago er wel vanaf. En wie weet maakt het de organisaties zachter. ‘Ook militairen mogen voelen.’

Wie weleens op een yogamat heeft gestaan, kent vast de ‘warrior’. Een krachtige houding waarbij je zo sterk en stevig staat als een krijger. Niet zo gek, als je bedenkt dat de yogaleer duizenden jaren geleden werd bedacht door Indiase mannen, die hun dagelijkse meditatie wilden afwisselen met oefeningen voor kracht, balans en uithoudingsvermogen. Hoewel het begon als mannentraditie werd yoga gaandeweg, zeker hier in het Westen, steeds meer een zweverige vrouwenaangelegenheid.

Die tijd lijkt voorbij: mannen stappen vaker op de yogamat. “Bij mijn beginnerscursus is de verdeling inmiddels fiftyfifty mannen en vrouwen”, vertelt Johan Noorloos (46), eigenaar van De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam en schrijver van het boek ‘Yoga & Mannen’. “Mannen worden gestuurd door hun huisarts of gestimuleerd door hun partner. Of ze komen omdat ze gestrest of (bijna) burn-out zijn.” Het is de hectiek van het dagelijks bestaan, zeker in de Randstad, waardoor mannen (en vrouwen trouwens ook) een enorme hang hebben naar bewustzijn, rust en aandacht, merkt hij. “De drempel wordt ook verlaagd doordat nu ook ‘gewone’ mannen, zoals ikzelf, yogales geven. Ik ben geen yogi met een lange grijze baard. Ik sta voor de groep als mezelf: een Friese Amsterdammer.”

Lees verder…